Prisoversikt

Normal (1500 kbps)

Hurtig (3500 kbps)

Hurtig (6500 kbps)

Ultra rask (16000 kbps)

Bredbånd

Hva er bredbånd?

Hvor høy hastighet?

Bredbånd test

Forskjellige typer

Historie

Trådløst nettverk

Installering

Vanlige problemer

Ordliste

Sikkerhet

Tips til valg

Leverandør rangering

Underholdning

 

 

 

 

 

Typer bredbånd

ADSL

Assymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) er en ganske lik teknologi som DSL. Gjennom bruk av ADSL vil informasjonen lastes ned raskere enn den lastes opp. I de siste to årene har det også kommet ADSL2 og ADSL2 + som gjør hastigheter opptil 26Mbps mulig. ADSL er tilgjengelig for 90% av befolkningen og også den vanligste tilknyttingen til Internett. Denne typen bredbånd leveres gjennom telefonledningen og det er ikke nødvendig med en ekstra telefonlinje (du vil fremdeles kunne ringe selv om du er på nettet) For ADSL tilknytting må du installere små mikrofilter i alle telefonkontaktene slik at ADSL signalet ikke lager støy på telefonlinjen. Vanligvis vil bredbåndsleverandøren gjør dette for deg.

 

DSL

Digital Subsriber Line (DSL) gjør det mulig og levere bredbånd over telefonlinjen for bruk hjemme eller på kontoret. Informasjonen sendes over kopper kabler i høy hastighet.

 

SDSL

SDSL eller symmetric broadband har lik hastighet inn og ut. Det vil si at du kan laste opp informasjon like raskt som du laster ned. Denne typen bredbånd krever to telefonlinjer og egner seg best for bedrfter som sender et stort volum av informasjon.

 

Kabel

Kabel bredbånd leveres gjennom fiber optiske kabler. Dette er vanlig gjennom selskap som også tilbyr kabel TV. Get er et av Norges mest kjente selskap som tilbyr kabel bredbånd (og kabel TV). Tilgang til kabel bredbånd er begrenset og tilbys som oftest kun i de største byene i Norge. En kabel Internett tilkobling trenger et spesielt modem som kobles til kabelen sammen med TV-boksen.

 

Satelitt bredbånd

Denne typen bredbånd leverer informasjon gjennom en satelitt. For og bruke en slik tjeneste kreves det at du kjøper deg en antenne som kan laste ned og laste opp informasjon. Den store ulempen med en slik Internett tilgang er at hastigheten kan påvirkes av været. Er det dårlig vær vil du ofte merke en stor forskjell. Alikevel kan det være et godt alternativ på hytten eller om du stadig flytter på deg.

 

Trådløst bredbånd

I små tettsteder hvor kabel og ADSL tilknytting ikke er tilgjengelig kan trådløst bredbånd være en løsning. For en trådløs bredbånd tilgang må det installeres en antenne på utsiden av huset som sender signaler til for eksempel en router på innsiden. Routeren sender igjen signaler til PCen.

 

Trådløst bredbånd må ikke forveksles med trådløst nettverk. Trådløst nettverk blir mer og mer vanlig og involverer oppkobling av en ruter til en av bredbåndstypene som gir trådløs tilgang til Internett.

 

 

Erfaringer

Get

Telenor

Tele 2

NextGenTel

Canal Digital

Dataguard

Direct Connect

Hesbynett

Monet

MTU

SSC Networks

Ventelo

Vitel