Prisoversikt

Normal (1500 kbps)

Hurtig (3500 kbps)

Hurtig (6500 kbps)

Ultra rask (16000 kbps)

Bredbånd

Hva er bredbånd?

Hvor høy hastighet?

Bredbånd test

Forskjellige typer

Historie

Trådløst nettverk

Installering

Vanlige problemer

Ordliste

Sikkerhet

Tips til valg

Leverandør rangering

Underholdning

 

 

 

 

 

Tips til valg

Surfing og email

Dersom du kun bruker Internett til og surfe og lese epost er en lav hastighet (1500 kbps) mer en tilstrekkelig. Du kan lese mer om bredbånd hastighet her

 

Sammenlign priser

Det er stor forskjell på priser fra de forskjellige leverandørene. I en av prissammenligningene vi foretok vil du se at du kan spare nesten 3000 kroner i året for samme hastighet. Dersom du ønsker hurtig bredbånd bør du også vurdere Ultra som er dobbelt så rask, men nesten uten pristilegg.

 

Installering

Dersom du har liten peiling på hvordan man installerer og konfigurer bredbånd bør du se etter en leverandør som tilbyr dette mot lav pris eller som tilbyr gratis installering.

 

Modem

Mange leverandører tar et stort tilegg for modemet du trenger. Ta dette med i betraktning når du sammenligner priser på de forskjellige tilbyderene.

 

Kontrakten

De fleste kontraktene har 12 måneders bindingstid. Om du har tenkt og flytte innen den tid bør du vurdere og vente. Uansett så bør du ikke velge en leverandør med bindingstid utover 12 måneder i tilfelle du er misfornøyd med tilbyderen.

 

Extra

I tilegg til bredbånd tilbyr mange bredbåndsleverandører også epost, webhosting, anti-spam og brannmur. Spør om alle disse extra funksjonene. Noen ganger kan det være at dem gir deg enda noe extra utover det som allerede står oppført i håp om og få deg som kunde.

 

Installeringsgebyr

Det er stor forskjell på hva de forskjellige leverandørene tar i installeringsgebyr. Undersøk dette før du velger leverandør. Get tilbyr gratis installering

 

Router

Sjekk om du får med en router / modem. Noen tilbyr dette gratis, mens andre tar opptil 1000 kroner extra for dette. Dersom du har muligheten til og velge anbefaler vi at du velger trådløs router. Da kan du sette opp et trådløst nettverk og få tilgang til Internett samme hvor du er i huset.

 

Få det meste ut av bredbåndet

I de fleste tilfeller skal du ha muligheten til og koble til med en hastighet som er 70-80 % av den maksimale hastigheten som gjort tilgjengelig av bredbåndsleverandøren. Dette vil si at dersom du abonnerer på 6500 kbps skal du alltid kunne laste ned mellom 4550 kbps til 5200 kbps. Kabel modem spesielt kan ha en mye lavere hastighet enn reklamert ettersom bredbåndsleverandøren ofte har mange brukere på en linje. Dersom du ikke vet hva du betaler for bør du sjekke hvor rask linjen din er på din neste regning eller ved og ringe leverandøren. Mål også hastigheten på bredbåndstilgangen og se at du får det du betaler for.

 

Kombinasjonstjenester

Flere og flere leverandører tilbyr en alt i ett løsning. Dette vil si at man får en stor rabatt om du for eksempel bestiller bredbånd og telefonlinje (eventuelt mobilabonnement og kabel TV) fra samme leverandør. Telenor og Get er gode eksempler på dette.

 

Erfaringer

Get

Telenor

Tele 2

NextGenTel

Canal Digital

Dataguard

Direct Connect

Hesbynett

Monet

MTU

SSC Networks

Ventelo

Vitel