Prisoversikt

Normal (1500 kbps)

Hurtig (3500 kbps)

Hurtig (6500 kbps)

Ultra rask (16000 kbps)

Bredbånd

Hva er bredbånd?

Hvor høy hastighet?

Bredbånd test

Forskjellige typer

Historie

Trådløst nettverk

Installering

Vanlige problemer

Ordliste

Sikkerhet

Tips til valg

Leverandør rangering

Underholdning

 

 

 

 

 

Trådløst nettverk

Trådløst nettverk (WLAN) blir mer og mer populært i norske hjem. Med et trådløst nettverk kan flere personer få tilgang til Internett, uansett hvor dem befinner seg i huset. Nettverket gjør det også mulig og dele filer samt printer på en enkel måte.

 

Oppsett av et trådløst nettverk er enklere og billigere enn mange tror. Først av alt trenger du en trådløs router som kobles direkte til telefon/ADSL linjen. Du må også forsikre deg om at PCene du skal koble sammen har trådløse nettverkskort installert. På de nyeste bærbare PCene er dette standard. Dersom din PC ikke har et trådløst nettverkskort er det veldig enkelt og installere og rimelig og kjøpe. En pakkeløsning med nettverkskort og router koster gjerne mindre enn 800 kroner. Om du ikke ønsker og åpne Pcen finnes det også eksterne antenner med USB kontakt som man bare setter inn i en av USB kontaktene.

 

Eksempel på en trådløs router. Det finnes mange forskjellige typer i alle slags prisklasser. En router med en antenne gir vanligvis godt nok signal.

Trådløs router med to antenner er ofte litt dyrere, men gir vanligvis bedre signal på større avstander. Har du et stort hus anbefales det to antenner.

 

 

Bildet til venstre viser baksiden av en trådløs router. Routeren kobles direkte til telefonlinjen eller modemet som du har fått av din Internett leverandør. Det er veldig enkelt og koble sammen. Stikk ledningen som følger med routeren inn i modemet og så inn i routeren hvor det står "Internet". Kontakten på ledningen passer kun inn ett sted.

 

 

Bildet over viser hvordan et trådløst nettverk kan se ut. Du kan se at bredbånds tilknyttingen kommer fra telefonlinjen (ADSL) eller et kabelmodem. Routeren gjør at Internett tilgangen blir trådløs slik at datamaskiner i huset med det trådløse nettverkskortet kan få tilgang til Internett via bredbåndet.

 

En PC uten et trådløst nettverkskort kan fremdeles få tilgang til Internett ved og plugge en kontakt direkte inn i routeren. Kontakten som brukes da vises på bilde nr. 3 ovenfor. (den kontakten uten blå ledning).

 

Installering

Etter at du har koblet routeren til bredbåndslinjen (kabel modem / ADSL) setter du inn CDen du fikk med routeren. Etter installasjon av softwaren på CDen vil du bli tatt gjennom oppsettet.

 

Dersom det ikke fulgte med CD til routeren vil du få oppgitt en IP adresse til routeren i bruksanvisningen. IP adressen ser kanskje slik ut : 323.456.32.1. Tallene plotter du direkte inn i Internet Explorer eller Firefox. Du vil nå komme til instillingene på routeren og du kan sette opp nettverket det.

 

Det viktigste du må gjøre i oppsettet er og velge et navn på nettverket, velge passord for kryptering og tilgangskontroll.

 

Etter at dette er gjort - slår du av PCen og starter den på nytt. Dersom PCen ikke automatisk finner det trådløse nettverket kan du høyreklikke på ikonet som viser to PCer nede til høyre i Windows. Trykk på "connect to a network" eller "koble til nettverk". Du vil da se det navnet du ga på nettverket. Klikk på dette og tast inn passordet du lagde da du satte på serveren. Etter du har gjort dette har du trådløs tilgang til Internett. Vanskeligere er det ikke!.

 

Dårlig signal

Vanligvis vil det ikke være noe problem for en PC og få tilgang til Internett via den trådløse routeren. Har du derimot et veldig stort hus med tykke vegger kan det være noen steder at signalet er dårlig. Den beste måten og løse dette problemet på er og plassere routeren sentralt i huset med lik avstand til alle de forskjellige PCene. Du kan også prøve og kjøpe en bedre antenne til selve routeren.

 

Sikkerhet

Mange slurver med sikkerheten når det gjelder WLAN. Du bør lese bruksanvisningen som følger med routeren for sikkerhet ellers kan du risikere at nettverket står åpent som kan føre til at for eksempel naboen din får tilgang til nettverket. Den enkleste løsningen for sikkerhet innen trådløst nettverk kalles WEP som innebærer at brukeren må taste inn en 10 sifret kode for og få tilgang.

 

Se også Nextgentel sin flotte artikkel om Trådløs internett tilgang

 

 

Erfaringer

Get

Telenor

Tele 2

NextGenTel

Canal Digital

Dataguard

Direct Connect

Hesbynett

Monet

MTU

SSC Networks

Ventelo

Vitel